Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Nieuwe opleiding visfileerder in vismijn Nieuwpoort - “Visfileren is een kunst die langzaamaan verdwijnt”

In november lanceert cvo Cervo-Go! in samenwerking met de VDAB en stad Nieuwpoort een pilootproject. De opleiding ‘Visfileerder-visbewerker’ moet tegemoet komen aan de vraag naar visfileerders met talent in de buurt. De prachtig vernieuwde Vismijn in Nieuwpoort wordt de place-to-be. Wij spraken met leerkracht Guy Lambrecht om wat meer te weten te komen over deze opleiding.

We ontmoeten Guy aan de ingang van de Vismijn. Na een korte rondleiding zijn we al heel wat te weten gekomen over Guy zijn verleden. ‘Dat is mijn oom’, Guy wijst naar een van de foto’s die sinds kort de Vismijn verfraaien. ‘Ook mijn grootvader en vader zijn een tijdlang vissers geweest. Ik werd echter snel zeeziek en koos voor een andere branche, die van het visfileren.’

 

‘Een betere locatie voor de opleiding is er niet’

Guy is kind aan huis in de Vismijn van Nieuwpoort. Als jonge gast kwam hij ‘s avonds al de manden klaarzetten zodat de vissers ‘s morgens meteen hun vis kwijt konden. Op latere leeftijd haalde hij hier vis op voor winkels in de buurt. Guy en de medewerkers van de Vismijn kennen elkaar bij naam. Die vertrouwdheid met de leslocatie komt de opleiding alleen maar ten goede. ‘De Vismijn is een toplocatie voor de lessen. We zitten hier meteen aan de bron. Verser kun je je vis haast niet krijgen. De vis wordt geveild en komt zo goed als meteen in handen van de cursisten die ermee aan de slag gaan. Beter dan dat wordt het niet.’

De leraar in spe hoopt op een grote groep cursisten. ‘Visfileren is een kunst die aan het verdwijnen is. Er zijn veel vishandelaars en winkels die smeken om geschoold personeel. Als wij werkzoekende cursisten kunnen afleveren die de basistechnieken al machtig zijn, is het een winwinsituatie.’ Visfileren is echter niet voor iedereen weggelegd, volgens Guy. ‘Iedereen kan visfileerder worden, er is geen voorkennis vereist. Wel zou het mooi meegenomen zijn als de cursisten al weten wat de snijkant van een mes is (lacht). Wat wel noodzakelijk is, is gedrevenheid, interesse en een passie voor vis.’

‘Na de opleiding kunnen de cursisten alle Noordzeevissen fileren’

Uiteraard kan Guy niet beloven dat hij na een korte opleiding van vier weken volleerde visfileerders zal afleveren. ‘In vier weken kunnen we heel veel vaardigheden aanleren. In principe moeten de cursisten alle Noordzeevissen kunnen fileren, zowel platte als ronde vissen. Uiteraard zullen ze dat in zo’n korte periode niet zo snel kunnen als ik in mijn glorieperiode. Toen fileerde ik elke tien seconden een vis.’ Na de opleiding van vier weken, gaan de cursisten nog één week op stage, ook daar kunnen ze de aangeleerde technieken nog verder verfijnen.

Guy kijkt alleszins vol spanning uit naar zijn eerste les. ‘Het zal spannend zijn, maar ik heb al workshops gegeven in het verleden, dus ik zie het volledig zitten! Ik kreeg van een collega ook heel wat tips over hoe ik taalondersteunend kan lesgeven en over hoe ik cursisten het best begeleid.’ Voor die taalondersteuning kan Guy ook rekenen op de hulp van een taalcoach die wekelijks aanwezig zal zijn in de les.

Ben jij ook zo geboeid door visfileren als Guy of wil jij een stageplaats voorstellen? Neem dan zeker contact op met info@cervogo.be of bel 058 41 51 61.

De opleiding (4 weken) start op maandag 14 november, de stage (1 week) op maandag 5 december. Meer info vind je op www.cervogo.be.

Artikel geschreven door Imke Van Laar, coach aanvangsbegeleiding nieuwe leerkrachten. 

Deze opleiding wordt ondersteund door Provincie West-Vlaanderen, Stad Nieuwpoort, Visgro, Alimento en VDAB. 

Opleiding visfileerder met VDAB - werk verzekerd