Nieuws

Terug naar overzicht

Ondernemer in de kijker: Gwendoline Popieul van POPIE's

Ondernemer in de kijker: Gwendoline Popieul van POPIE's

Gwendoline Popieul (27) is zelfstandig horeca uitbaatster van POPIE’S, een hip snackrestaurant en tearoom in Middelkerke waar je ook heerlijk kunt ontbijten. 

“Ik werkte reeds jaren in de horeca als werknemer voor ik mijn zaak startte. Vorig jaar vond ik dat ik voldoende kennis had, alsook de leeftijd en de ervaring om een eigen zaak te starten.  Dit was een weloverwogen beslissing.  Ik wist goed dat ik ’s avonds niet meer de deur achter me dicht kon trekken en pas de volgende dag opnieuw aan werken moest denken.  Als zelfstandige moet je na sluitingsuur bezig zijn met je kaart, bestellingen, reservaties, …Je komt als eerste toe en je gaat als laatste naar huis.  Een eigen zaak starten moet je eerst heel goed overwegen.”

Papierwinkel

“Je moet er rekening mee houden dat het opstarten van een zaak een hele papierwinkel met zich meebrengt.  Die papierwinkel stopt niet eens je gestart bent, je moet constant met je administratie bezig blijven. Voor ik startte, heb ik een jaar boekhouding gevolgd. Hierdoor had ik al een basis over BTW en facturatie. Ik werk met een boekhouder, maar het is heel belangrijk dat je kunt meepraten met die boekhouder en begrijpt wat er gebeurt.  Een goeie opleiding ondernemerschap zou ik aan iedereen aanraden.”

Voordeel

“Als zelfstandige ben je je eigen baas. Dat is het grootste voordeel.  Je kan je eigen ding doen, de dingen naar je eigen hand zetten.  Je moet creatief en vindingrijk zijn en heel hard willen werken.”

Begin klein en blijf rustig

“Ik heb geleerd dat je beter zo klein mogelijk begint, niet zo groot mogelijk.  Je kunt beter starten met een kleine kaart en geen of flexpersoneel aannemen en langzaam groeien. Hoe groter je kaart is, hoe meer personeel je nodig hebt en personeelskosten zijn hoog. 

Een tip die ik wil meegeven is: blijf vooral rustig. Zorg dat je je eerste jaar heel goed beseft wat je inkomsten en je uitgaven zijn, doe geen zotte kosten, het is heel belangrijk dat je het evenwicht bewaart.  Eens je zaak stabiel is, kan je grote investeringen doen”

Word je eigen baas!

Sta je zelf te popelen om je eigen baas te worden? Word een pro in de onderneming van je leven en start met onze online cursus ondernemerschap, gratis voor leerlingen van de 3e graad secundair. Klik hier voor meer info. 


Terug naar overzicht

Ondernemerschap

Begin als een pro in de onderneming van je leven. Gratis voor leerlingen 3e graad. Online thuiscursus.

Lees meer »