Nieuws

Terug naar overzicht

Ondernemer in de kijker: Tattoo Artist Domi Van Erdeghem

Ondernemer in de kijker: Tattoo Artist Domi Van Erdeghem

Domi Van Erdeghem (24) is tattoo artiest en eigenaar van Tattoo Domingoz in Diksmuide. In deze tattoo shop kan je terecht voor prachtige geometrische figuren, originele tattoos en gedetailleerde ontwerpen. Domi vertaalt elke stijl moeiteloos op elk lichaam.

Maak van je passie je beroep

“Voor ik op mezelf begon, werkte ik zoals zovelen lange dagen voor een baas. Op een bepaald moment dacht ik bij mezelf hoe fantastisch het zou zijn om al die uren die ik nu voor een ander werkte te kunnen spenderen aan mijn eigen passie. Dat zou me enorm veel voldoening geven.  Mijn passie is tatoeëren.  Maar met je passie alleen start je geen eigen zaak. Alles staat of valt met een sterk idee dat groeit uit je passie. Het hoeft geen spectaculair idee te zijn, maar een concept waarmee jij je onderscheidt van anderen en waar je zelf van overtuigd bent. Je idee moet je vormgeven in een ondernemingsplan  waarmee je je koers bepaalt. Met overtuiging en doorzettingsvermogen maak je je idee waar."

Zorg dat je weet waaraan je begint

“Bij op jezelf beginnen komen helaas heel wat formaliteiten aan te pas. Dat is echt niet simpel. Je kan ook niet gemakkelijk terugvallen op professionele hulp. Een korte opleiding ondernemerschap die je vanachter je PC thuis kunt volgen, zou ik aan iedereen aanraden.  Zo weet je tenminste aan wat je begint en wat je kan verwachten. Het is belangrijk dat je je voldoende informeert want het zou jammer zijn om je idee voor een eigen zaak te verliezen in een berg papier waar je geen beginnen aan ziet.  In de opleiding word je ook gecoacht in het maken van een plan voor je eigen zaak. Ik heb mezelf moeten redden met wat ik vond op het internet en tips van kennissen die ook in het zelfstandige milieu zaten. Voor het financiële aspect kon ik bij mijn boekhouder terecht maar er komt veel meer bij kijken.

Ik zou iedereen trouwens aanraden om een goede boekhouder te nemen, daarmee spaar je echt duizenden euro’s uit.”

Van bijberoep naar hoofdberoep

“Als ik opnieuw kon kiezen zou ik de stap van bijberoep naar hoofdberoep sneller gemaakt hebben. In bijberoep hou je nog de veiligheid van je andere inkomen. Maar als je van je passie je hoofdberoep kunt maken, ben je volledig vrij om je eigen gang te gaan. Om te starten in hoofdberoep moet je eigenlijk gewoon dezelfde stappen ondergaan als voor bijberoep.”

“Blijf alert”

“Hou er altijd rekening mee dat werkzekerheid een relatief begrip is als zelfstandige.  Je kan de ene maand heel veel werk hebben en tonnen geld verdienen, maar de volgende maand kan het plots wat minder zijn.  De rekeningen blijven natuurlijk wel komen, dus zorg dat je voldoende reserve opbouwt."

Word nu je eigen baas!

Sta je zelf te popelen om je eigen baas te worden? Word een pro in de onderneming van je leven en start met onze online cursus ondernemerschap, gratis voor leerlingen van de 3e graad secundair. Klik hier voor meer info. 

Terug naar overzicht

Ondernemerschap

Begin als een pro in de onderneming van je leven. Gratis voor leerlingen 3e graad. Online thuiscursus.

Lees meer »