Nieuws

Terug naar overzicht

We schakelen over naar code oranje vanaf 9/11

We schakelen over naar code oranje vanaf 9/11

Deze middag kregen we het nieuws dat het volwassenenonderwijs ten laatste tegen de herstvakantie moet starten in code oranje. Het leerplichtonderwijs (lagere en middelbare scholen) blijven in code geel doorwerken. Dat is beslist op een vergadering tussen de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts en het onderwijsveld. Dit heeft alles te maken met de doelgroep. Het besmettingsgevaar en het gezondheidsrisico bij volwassenen is groot. 

De capaciteit van het aantal cursisten per vestigingsplaats wordt verminderd in fase oranje zodat het verhoogde besmettingsrisico in de samenleving zou dalen, onder meer door contacten, verplaatsingen en circulatiestromen te beperken. We mogen voor elke vestigingsplaats slechts 50% cursisten toelaten op school. Er mag dus maar circulatie zijn van de helft van het standaard aantal aanwezige cursisten.

De directie en beleidsmedewerker arbeidsgezondheid corona hebben deze omschakeling naar code oranje al grondig voorbereid in een gedetaillerd plan dat werd goedgekeurd door de preventieadviseur van de GO! Scholengroep Westhoek. Samen met de leerkrachten gaan we de komende dagen hard werken aan de uitwerking van dit plan. De leerkracht zal de cursisten inlichten over hoe er te werk zal gaan tijdens code oranje. 

Mits goedkeuring van de overheid plannen we de overgang naar code oranje vanaf maandag 9 november, dus na de herfstvakantie.

De komende 2 lesweken blijven de volgende maatregelen van kracht:

 • Lesgevers, medewerkers en cursisten dragen een mondmasker bij het betreden van de campus, ook in de klas.
 • Hou minstens 1.5m afstand (social distancing) bij alle contacten,
 • Was je handen regelmatig en grondig met zeep
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze in een afsluitbare vuilbak
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauw contact
 • Vermijd handen geven
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
 • Volg het circulatieplan als je rondstapt. Het circulatieplan wordt aangeduid met de pijlen op de grond

Wat is dat nu 'code oranje'? 

Code oranje verwijst naar 1 van de 4 pandemie-niveaus die de aanwezigheid van het coronavirus in ons land aangeven.

Er zijn vier niveaus met elk hun specifieke veiligheidsvoorschriften:

 • Groen: nauwelijks risico (vaccin of groepsimmuniteit)
 • Geel: laag risico (beperkte gevallen van besmettingen)
 • Oranje: matig risico (verhoogd en systematisch voorkomen van besmettingen)
 • Rood: hoog risico (wijdverspreide besmettingen in de samenleving)

Wat met mijn opleiding?

Het uitgangspunt is om in élk scenario het recht op leren maximaal te garanderen. In september zijn al onze opleidingen gestart in niveau geel met 100% van de cursisten die les konden krijgen in het centrum. In code oranje mag maximaal 50% van de capaciteit benut worden. In code rood wordt dit verder beperkt tot maximaal 25% van de capaciteit. De centra voor volwassenenonderwijs geven in code oranje en code rood VERPLICHT DOOR DE OVERHEID prioriteit aan (praktijk)vakken die moeilijk georganiseerd kunnen worden via afstandsonderwijs. Voor de rest schakelen wij dan over op afstandsonderwijs.

Meer informatie?

Via deze link vind je alle gedetailleerde informatie over de pandemiescenario’s die de overheid heeft uitgetekend voor het volwassenenonderwijs. https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/uitgangspunten-en-pandemische-niveaus-of-fasen#draaiboeken-pandemiescenarios

Terug naar overzicht

Infosessie Tweedekans onderwijs

Heb je interesse voor deze opleiding en/of infosessie? Meld je dan hier aan.

Lees meer »