Zoek opleidingenx

Thema
Vestiging
Opleidingsdagen
Voorkennis
Duur van de opleiding

Overzicht

Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger

Omschrijving

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor het geven van een basisverzorging en een aanvullende verzorging bij pijn of ongemak bij niet-risicovoeten door gebruik te maken van niet-invasieve technieken en remediërende producten en hulpmiddelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger staat in voor de eerstelijn voetverzorging en is een belangrijke schakel in de interdisciplinaire samenwerking met podologen, artsen, schoonheidsspecialisten, orthopedisch schoentechniekers, verpleegkundigen en mensen werkzaam in de thuiszorg. De term “gespecialiseerd” maakt een duidelijk onderscheid met voetverzorgingen die enkel het esthetische aspect behandelen. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger tracht door een juiste verzorging pijn te verminderen en te vermijden. Hij voert de verzorgingen uit met oog voor het welzijn van de cliënt/patiënt en onder de gepaste hygiënische omstandigheden. De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger beheert zijn praktijk op commercieel gebied. Hij handelt gericht om zijn cliënteel uit te bouwen en te behouden. 

In de opleiding  voetverzorging verwerft u  theoretisch inzicht in de anatomie van de voet, voetafwijkingen en nagelaandoeningen. U past de basisvoetverzorgingstechnieken toe. U voert een esthetische behandeling uit, geeft massages en lakt de nagels.  U leert alles over bijzondere aandoeningen en de daarbijbijhorende behandelingen.

De bijdrage voor inschrijvingsgeld, cursusmateriaal en verbruiksgoederen vindt u terug op deze website.  De eigen kosten bedragen ongeveer €350 voor het aankopen van een eigen pedicureset.  

De opleiding Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger bestaat uit 3 onderdelen of 'modules', genaamd Pedicure 1, Pedicure 2 en Pedicure 3.

Inhoud module Pedicure 1 = Basiskennis voetverzorging (60lt), Initiatie voet- en nagelverzorging (40lt), Elementaire voetverzorgingstechnieken(60lt)

  • Anatomie en pathologie van voet en nagels 
  • Podologische fiche 
  • Huid- en nagelverzorging 
  • Voetmassage 
  • Voetverzorging in rusthuizen 
  • Verbandtechnieken 
  • Luxe pedicurebehandelingen (peeling, masker, paraffine, spapedicure) 

Inhoud module Pedicure 2 Aanvullende technologie voetverzorging (60lt), Aanvullende voet- en nagelverzorging (60lt), Bijzondere voetverzorgingstechnieken (40lt)

De cursist leert een behandelingsplan opmaken voor een volledige voetverzorging.  U leert de verschillende mogelijkheden voor het uitvoeren van een voetverzorging, met en zonder apparaten, op basis van kennis over de voet, voetanomaliën, lichaamstelsels, fysiologie, cosmetische producten, farmaceutische hulpmiddelen en materialen.  U verwerft de kennis over de veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften m.b.t. voetverzorging. 

Inhoud module Pedicure 3 = Gespecialiseerde technieken voetverzorger (160lt)

In de derde cluster leert u een volledige voetverzorging uitvoeren. U verwerft de nodige kennis voor het toepassen van verschillende orthonyxie-, onychoplastie- en orthoplastie technieken en van verschillende verbandtechnieken en u leert deze technieken toepassen. U leert een aangepaste toepassing kiezen op basis van voetonderzoek en anamnese en leert de klant op een duidelijke en correcte manier informeren over de verzorging. U leert ook overleggen en samenwerken met andere disciplines. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.  

U kunt NIET betalen met opleidingscheques voor deze cursus en u kunt geen educatief verlof vragen. 

MAXIMUMFACTUUR VOOR EEN SCHOOLJAAR: 600 euro exclusief cursusmateriaal en verbruiksgoederen. 

Diploma secundair onderwijs – opleiding Zelfstandig Gespecialiseerd Voetverzorger 

Indien u de opleiding ZELFSTANDIG GESPECIALISEERD VOETVERZORGER met de opleiding Algemene Vorming combineert, behaalt u het DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS via het Tweedekansonderwijs bij cvo Cervo-Go.  Meer info over het Tweedekansonderwijs vindt u op deze website onder 'Tweedekansonderwijs'.  

U kan het certificaat van Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger laten omzetten in een diploma secundair onderwijs – opleiding Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger indien u:

het certificaat AAV (aanvullende algemene vorming) behaalt in het Tweedekansonderwijs bij cvo Cervo-Go

                                                          of

reeds in het bezit bent van een diploma secundair onderwijs en de opleiding Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger wil toevoegen aan uw diploma secundair onderwijs

Zo kunt u zelfstandig pedicure worden

LET OP: het woord ZELFSTANDIG in de opleidingstitel 'Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger' betekent niet dat u als 'zelfstandige' aan de slag kunt met uitsluitend het certificaat van 'Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger' op zak.  'Zelfstandig' verwijst in deze context naar het feit dat u 'zelfstandig' medische voetbehandelingen kunt uitvoeren.  Indien u zich als 'zelfstandige' wil vestigigen, heeft u het attest 'Bedrijfsbeheer' nodig.  

De opleiding Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger komt in aanmerking voor de beroepskennis en voldoet dus aan de vestigingswet. U dient hiervoor dus een attest bedrijfsbeheer te hebben.  Het attest BEDRIJFSBEHEER kunt u bij cvo Cervo-Go behalen.  Wij bieden de cursus aan in gecombineerd onderwijs (u volgt dus een deel van de lessen op school, maar krijgt ook een deel van de lessen via ons elektronisch leerplatform op internet toegestuurd).  U hoeft dus niet steeds naar school te komen en kunt het attest behalen in 5 maanden tijd  Kijk verder op deze website voor meer info. Met het certificaat “Zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger" en “Bedrijfsbeheer” op zak, kunt u zich als zelfstandige vestigen. 

vereiste voorkennis

 
ontdek hier het leertraject