Techniek

Lasser: MIG/MAG - BMBE - TIG - Hoeklassen

TIG-lasser

TIG-lasser CVO Cervo-go volwassenenonderwijs

TIG-lassen is een specifieke lastechniek. De naam is een afkorting en staat voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (tungsten) en het gebruik van een inert gas. Het is nauw verwant aan het plasmalassen.

TIG-lassen behoort tot de categorie 'elektrisch booglassen'. De techniek werkt met een niet-afsmeltende elektrode. Deze is gemaakt van wolfraam, waaraan soms kleine hoeveelheden andere stoffen worden toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te verbeteren. Lastoevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd.

Meer info over deze opleiding

Hoeklasser

Hoeklasser CVO Cervo-go volwassenenonderwijs

In de opleiding Hoeklasser worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het realiseren van productief verantwoorde hoeklasverbindingen. Bovendien willen we benadrukken dat de veiligheid in dit domein van de techniek een bijzonder belangrijke rol speelt. De hoeklasser kan een duidelijk geformuleerde opdracht uitvoeren, met inbegrip van tekeninglezen. Hij kan instellingen uitvoeren en maatregelen nemen om lasfouten en vervorming te voorkomen. Dit met een permanente aandacht voor veiligheid. We leiden een hoeklasser op voor plaat-plaat en buis-plaat verbindingen in alle posities, hoeklassen in plaat in alle posities en T-verbindingen.

Meer info over deze opleiding