Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Directeur Evelyne De Spriet aan het woord op de opening van het nieuwe lasatelier op de campus Nieuwpoort

Vandaag stellen wij u ons gloednieuwe intergenerationele traininglab lassen en metaal voor. De 3 campusscholen, CVO Cervo-GO!, GO! atheneum Nieuwpoort en GO!DUO (school voor duaal leren) sloegen hiervoor de handen in elkaar vanuit een gedeelde visie op duaal en intergenerationeel leren, geruggensteund door GO! Scholengroep Inspira, de Provincie West-Vlaanderen en VDAB.      

Digitalisering en automatisering doen jobinhouden in sneltempo veranderen en competenties in sneltempo verouderen. Opleidingsactoren zijn vaak niet voldoende uitgerust om de gevraagde digitale en technische skills te kunnen aanleren. Het gevolg is een grote skills mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In combinatie met de arbeidsmarktkrapte, maakt dit dat bedrijven het steeds moeilijker hebben om mensen met het juiste profiel te vinden en technologische innovaties op de werkvloer door te voeren. Valorisatie van technologische en digitale innovaties is nochtans cruciaal voor duurzame economische groei en werkgelegenheid.

Samen met GO! Scholengroep Inspira, VDAB, de Provincie, regionale bedrijven en hun sectoren willen we deze negatieve spiraal doorbreken en de basis leggen voor een kwalitatief en vraaggericht opleidingsaanbod. 

Met het nieuwe intergenerationele lasatelier onderscheiden wij ons door een directe koppeling te maken tussen opleiding en arbeidsmarkt. 

Wat cursisten en leerlingen moeten kennen op de werkvloer moeten ze degelijk aangeleerd krijgen in de opleiding en dat kan alleen in een authentieke en actuele leeromgeving.

Mede dankzij de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen, de VDAB en het project Upskill van de POM West-Vlaanderen werd er grondig geïnvesteerd in moderne lasapparatuur. Deze investering was dan ook van cruciaal belang om aansluiting te vinden met het werkveld. De POM investeerde voor ruim €150.000 in 13 multifunctionele lastoestellen, een hydraulische pons, halfautomatische bandzaag, hydraulische guillotineschaar, half-motorisch aangedreven plooibank, kolomboor, enz …    

Cervo, Atheneum en Duo investeerden samen met hun scholengroep Inspira zo’n €100.000  in een gloednieuwe mobiele rookafzuiging en de nodige infrastructurele ingrepen in het gebouw om het traininglab operationeel te maken. Daarbovenop investeert Cervo samen met het Atheneum, GO! Duo en Scholengroep Inspira in een nieuwe CNC-gestuurde plooibank goed voor €60.000.  Hiervoor kreeg Cervo zo’n €40.000 Edusprongsubsidie van de minister van onderwijs.  De machine werd ondertussen besteld en we voorzien om de CNC-gestuurde plooibank in gebruik te nemen in september ‘23 met de start van het nieuwe schooljaar.         

We zijn enorm dankbaar voor de steun die we van de provincie en VDAB kregen. Bedankt dat jullie in dit project geloofden. 

Als laatste wil ik nog even terugblikken achter de schermen.  Wat jullie vandaag zien is niet alleen het resultaat van investeringen. Het is het resultaat van denkwerk, creativiteit, en vooral het werk van heel veel handen. En laat het nu juist die handen zijn die we zo tekort hebben in het onderwijs. Dan heb ik het niet alleen over leerkrachten, maar ook over ondersteunend personeel, de lokale werkmannen en de stielmannen van de scholengroep. Er zijn overal onvoldoende middelen om die extra handen te kunnen aanwerven. En toch staan we hier in een atelier dat er gekomen is door het werk van heel veel ‘onzichtbare’ handen. 

Daarvoor moeten we naar onze leerkrachten kijken. En dan vooral naar de lasleerkrachten Dave en Boudewijn van het atheneum en GO! Duo, want zij hebben samen met hun leerlingen de lascabines gemaakt, de ophangsystemen voor de nieuwe lamellen aan de lascabines en ze stonden in voor de inrichting van het atelier met het lassen van alle stukken die daarvoor nodig waren. 

En dit verhaal zou niet compleet zijn zonder de steun van nóg een bijzondere afdeling, namelijk de afdeling bouw van het atheneum. Leerlingen en leerkrachten gingen in het kader van de lessen bouw aan de slag met het afbreken van muren, het ophogen en verstevigen van de vloer en het verruimen van deuren en ingangen om de nieuwe machines een plaatsje te kunnen geven. 

De leerkrachten volwassenenonderwijs Pol, Anthony en Jeroen wil ik bedanken voor hun enthousiasme om dit intergenerationele lasatelier pedagogisch vorm te geven in ons aanbod dag-en avondopleidingen. In onze avondcursussen volgen momenteel 24 volwassenen de modules uit de opleiding constructielasser. In onze dagopleiding ‘start to metaal’ in samenwerking met mtech+ en VDAB studeerden vorige week 6 cursisten af, klaar voor een job in de metaalsector. 

Bedankt collega’s, bedankt beste leerlingen, jullie zijn ware GO! ambassadeurs van de campus Nieuwpoort.