Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Opleidingen Slagerij

Slagersopleidingen en traiteurspecialiteiten

Slagerijopleidingen

Medewerker in de slagerij voltijdse dagopleiding 3,5 maanden met VDAB

Medewerker in de slagerij voltijdse dagopleiding 3,5 maanden met VDAB

Ben je gepassioneerd door heerlijke traiteursspecialiteiten en een goed stuk vlees? Dan is deze korte opleiding van slechts 3,5 maanden een boeiende en uitdagende keuze!

Omschrijving

Deze opleiding biedt cursisten de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te werken in een slagerij-omgeving en uit te blinken in het vak.  De opleiding gaat door in onze eigen echte slagerij en de cursisten kunnen oefenen in onze leerwinkel!

Je leert verschillende vleessoorten, portioneren, bereiden, verpakken en registreren.  Je leert ook verschillende charcuterieproducten maken. Wij trainen jou in het gebruik van gespecialiseerde messen, machines en apparatuur die worden gebruikt in de slagerij. Het begrijpen van de verschillende snijtechnieken is essentieel om vlees op de juiste manier te kunnen presenteren en klanten tevreden te stellen met hoogwaardige producten.

Daarnaast gaan we in deze opleiding ook uitvoerig in onze traiteurskeuken aan de slag. Je leert eerst allerlei gerechtjes en bereidingen maken voor elke dag. Daarna gaan we een stapje verder en trainen we jou in het maken van culinaire gerechtjes en tapas voor de feestdagen en speciale gelegenheden. 

We leren je alle regels op het gebied van veiligheid, hygiëne en voedselregistratie. 

Een ander belangrijk aspect van de opleiding is klantenservice en verkoop. Cursisten leren hoe ze klanten kunnen adviseren over verschillende vleessoorten, smaken en bereidingsmethoden. Ze worden getraind in het effectief communiceren met klanten en het bieden van uitstekende service. Een vriendelijke en deskundige benadering kan het verschil maken in het opbouwen van een loyale klantenkring.  Klanten bedienen kan je oefenen in onze echte slagerswinkel onder begeleiding van ons professioneel docententeam. 

Na het succesvol afronden van de opleiding tot medewerker in de slagerij, hebben afgestudeerden verschillende carrièremogelijkheden. Je kan aan de slag in slagerijen, supermarkten, horecagelegenheden of zelfs je eigen slagerij openen. Je kunt er ook voor kiezen om je verder te specialiseren in het slagersberoep en starten met onze grote opleiding 'slager-spekslager'. Je hoeft dan niet de volledige opleiding 'slager-spekslager' meer te volgen, want je hebt al een groot aantal vrijstellingen als je geslaagd bent voor de opleiding 'medewerker in de slagerij'. 

Kortom, een opleiding tot medewerker in de slagerij biedt een solide basis voor een spannende carrière. Onze opleiding is zeer praktijkgericht en stelt onze cursisten in staat om vakkundig vlees te verwerken, klanten te adviseren en te zorgen voor kwaliteit en voedselveiligheid. 

De opleiding Medewerker in de slagerij bestaat uit 7 lesmodules en werkplekleren:

 • Eenvoudige verwerking deelstukken (80lt uit de opleiding medewerker slagerij)
 • Panklaar maken vers vlees (80lt uit de opleiding medewerker slagerij)
 • Toonbankpresentatie slagerij (80lt uit de opleiding medewerker slagerij)
 • Eenvoudige verkoopklare gerechten (80lt uit de opleiding medewerker slagerij)
 • Bereiding vleesproducten (charcuterie) (80lt uit de opleiding medewerker slagerij)
 • Portioneren vers vlees (80lt uit de opleiding slager-spekslager)
 • Verwerking deelstukken en karkassen (80lt uit de opleiding slager-spekslager)

Klik hier voor het structuurschema van de opleiding. 


Toelatingsvoorwaarden

 • U wordt medisch goedgekeurd na een medisch onderzoek en een TBC-test.
 • U bent gemotiveerd om de opleiding te volgen, bereid om in het beroep van vleesbewerker te willen werken, vacatures in dit beroep te aanvaarden en te werken onder de specifieke arbeidsomstandigheden die eigen zijn aan dit beroep en de vleesverwerkende nijverheid (rechtstaand werken, werken in lage temperaturen, vroege uren, hygiënisch werken, persoonlijke hygiëne)
 • U kan dit bewijzen en motiveren in een gesprek.
 • U bent voldoende mobiel om zich te verplaatsen naar het opleidingscentrum (cvo Cervo-Go Diksmuide, Kaaskerkestraat 22) en naar uw toekomstige werkgever.

 

Praktisch

Duur: 560u - 14 weken

Deze opleiding gaat door in de slagerijafdeling van cvo Cervo-Go Diksmuide en GO! Technisch Atheneum Diksmuide. 


Inschrijven

Deze opleiding is gratis voor niet-werkende werkzoekenden. Voor meer informatie over deze opleiding en inschrijvingkan je contact op nemen met opleidingscoördinator dhr. Sandy Evrard: 0475 566 297 of sandy@cervogo.be.   Je kunt niet inschrijven via deze website, enkel via telefonisch contact of email met de coördinator.

Voordat je kunt starten met deze opleiding moet je een basisuitrusting aan te kopen, dit om in orde te zijn met de veiligheid- en hygiënenormen.  De coördinator geeft je hierover meer info.   

Voor werkzoekenden wordt de uitrusting aangekocht door VDAB. 

Medische controle


Om toegelaten te worden tot de opleiding is een medische controle door de arbeidsgeneesheer van Cohezio (Externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk - Oostende) nodig. De kosten hiervoor zijn ten laste van de cursist/VDAB. Wij regelen een afspraak voor u. 

Verder studeren?  

Na deze opleiding kan de cursist vrij kiezen om verdere opleiding te volgen tot slager-spekslager. Indien de opleiding slager-spekslager gecombineerd wordt met algemene vorming, kan de cursist een diploma secundair onderwijs behalen via het Tweedekansonderwijs bij cvo Cervo-Go.  Meer info vindt je op deze website bij 'Diploma secundair onderwijs'.

Getuigenis van een cursist

Klik hier voor de getuigenis van oud-cursist slagerij Mathias die aan de slag ging bij Dierendonck. 

Onze partners


Vannieuwenhuyse NV, Colruyt, Delhaize, Meat & More, Renmans, Buurtslagers, Carrefour, Slachthuis Anderlecht, Adro, Bauwens Meat, BVBA Wane, Depuydt NV, Dhagrameat, Dierendonck Butchery, De Beauvoorder, De Kleine Bassin, Dekeyser Ossaer, Dela Fresh, Delavi, Spegelaere, Depover, Buyse Bart, Halal Brahim, Lavameat, Limousin, Markey Vleeshandel, Meco, Nieuwpoorts vleesbedrijf, Planquette, Sint Rita, Slachthuis Torhout, Van Der Steen/Cornelis, Viangro SA, Vleescentrale OS, Vleeswaren Michiels, Vlevia Group, Pure Meat, Westvlees, Wild Vermeersch, Slagerij Maertens, ...

Deze opleiding omvat volgende cursussen
Duur Prijs  
Medewerker in de slagerij 560lt € 540 Meer info
Ontdek de Kunst van Traiteurspecialiteiten - Een Cursus voor Fijnproevers

Ontdek de Kunst van Traiteurspecialiteiten - Een Cursus voor Fijnproevers

Welkom bij onze exclusieve cursus over traiteurspecialiteiten voor hobbykoks!

Omschrijving

Deze unieke ervaring is ontworpen voor culinaire avonturiers en fijnproevers die hun kookvaardigheden willen uitbreiden en de geheimen willen ontdekken achter heerlijke en verfijnde traiteursgerechten. Onze cursus biedt je een uitgelezen kans om je onder te dompelen in de kunst van het bereiden van specialiteiten. Aan elk gerechtje wordt een degustatie gekoppeld en je krijgt de kans om na de les de bereide traiteurspecialiteiten aan te kopen.

De lessen worden gegeven in onze professionele traiteur-en slagerijschool in Diksmuide. Onze docent zal je de knepen van het vak leren.

De cursus begint met een verkenning van de basistechnieken die essentieel zijn in de wereld van traiteurspecialiteiten. Je leert de kunst van het snijden, fileren, portioneren en presenteren van diverse ingrediënten. Daarnaast besteden we aandacht aan het selecteren van de beste kwaliteitsingrediënten en het begrijpen van hun smaakprofielen om de beste resultaten te bereiken.

Je leert teppanyaki, gourmet, fondue en tapasplanken maken. We gaan aan de slag met carpaccio, vitello tonnato, … Je leert pâté en rillette maken. Verschillende mousses en tapenades komen aan bod. We bereiden gerechtjes, speciale slaatjes en warme en koude hapjes, zoals zakouski’s en mini-pizza’s met tal van smaken, …

Ontdek de geheime sauzen, marinades en kruidenmengsels die gerechten transformeren tot ware culinaire meesterwerken!

Een essentieel onderdeel van traiteurspecialiteiten is de kunst van de presentatie. In deze module leer je hoe je gerechten op een verfijnde en esthetisch aantrekkelijke manier kunt presenteren. Je leert garnituren maken van groenten en fruit. Je leert hoe je je gerechten visueel aantrekkelijk kunt maken en een onvergetelijke indruk kunt achterlaten op je gasten.

Na deze cursus weet je perfect hoe je je gasten kunt verrassen met een ruim arsenaal aan traiteurspecialiteiten.

Smakelijk!
Deze opleiding omvat volgende cursussen
Duur Prijs  
Ontdek de Kunst van Traiteurspecialiteiten - Een Cursus voor Fijnproevers 80lt € 120 Meer info
Vleesbewerker voltijdse dagopleiding 3 maanden met VDAB

Vleesbewerker voltijdse dagopleiding 3 maanden met VDAB

Wij leiden je op tot vleesbewerker in een vleesverwerkend bedrijf.  Deze opleiding duurt slechts 3 maanden. Werk verzekerd! Deze opleiding wordt versterkt met een cursus Nederlands (NT2) voor op de werkvloer.  

Omschrijving

Wij bieden deze opleiding voor werkzoekenden aan in samenwerking met VDAB.  De samenwerking resulteert in een voltijdse dagopleiding van 3 maanden.  Na afloop van de opleiding behaalt de cursist een VDAB-certificaat en een certificaat van cvo Cervo-Go erkend door het departement onderwijs en vorming.  Bovendien worden de afgestudeerden door de leerkracht/coördinator van cvo Cervo-Go na de stage toegeleid naar een vaste werkplek.  Samen met VDAB staan wij sterk voor werk. 

De officiële benaming van deze opleiding is 'uitnsijder-uitbener'. In de volksmond wordt deze opleiding 'vleesbewerker' genoemd. 

De opleiding Uitsnijder/uitbener bestaat uit 4 lesmodules en stage: 

 • Karkassen uitsnijden en versnijden (80lt)
 • Deelstukken uitbenen, ontvetten en bijsnijden (80lt) 
 • Indien u slaagt voor deze eerste 2 modules, behaalt u reeds het certificaat van vleesbewerker. Om de versnijdingstechnieken nog te verfijnen en te verbeteren zodat u onmiddellijk in de vleesindustrie aan de slag kunt, breiden we deze basisopleiding uit met volgende modules:
 • Eenvoudige verwerking deelstukken (80lt)
 • Verwerking deelstukken en karkassen (80lt)
 • Stage slagerij (160lt)
Klik hier voor het structuurschema van de opleiding. 


Toelatingsvoorwaarden

 • U wordt medisch goedgekeurd na een medisch onderzoek en een TBC-test.
 • U bent gemotiveerd om de opleiding te volgen, bereid om in het beroep van vleesbewerker te willen werken, vacatures in dit beroep te aanvaarden en te werken onder de specifieke arbeidsomstandigheden die eigen zijn aan dit beroep en de vleesverwerkende nijverheid (rechtstaand werken, werken in lage temperaturen, vroege uren, hygiënisch werken, persoonlijke hygiëne)
 • U kan dit bewijzen en motiveren in een gesprek.
 • U bent voldoende mobiel om zich te verplaatsen naar het opleidingscentrum (cvo Cervo-Go Diksmuide, Kaaskerkestraat 22) en naar uw toekomstige werkgever.

Praktisch

De opleiding wordt 2x per schooljaar georganiseerd. Voorafgaand aan een opleiding wordt telkens een infosessie georganiseerd. 
Duur: 480u - 12 weken (3 maanden) - incl. stage

Deze opleiding gaat door in de slagerijafdeling van cvo Cervo-Go Diksmuide en GO! Technisch Atheneum Diksmuide en in een bedrijf in de buurt. De opleiding duurt 12 weken. (elke dag van 8u00 tot 16u30).


Inschrijven

Deze opleiding is gratis voor niet-werkende werkzoekenden. Voor meer informatie over deze opleiding en inschrijvingkan je contact op nemen met opleidingscoördinator dhr. Sandy Evrard: 0475 566 297 of sandy@cervogo.be.   Je kunt niet inschrijven via deze website, enkel via telefonisch contact of email met de coördinator.

Voordat je kunt starten met deze opleiding moet je een basisuitrusting aan te kopen, dit om in orde te zijn met de veiligheid- en hygiënenormen.  De coördinator geeft je hierover meer info.   

Voor werkzoekenden wordt de uitrusting aangekocht door VDAB. 

Medische controle


Om toegelaten te worden tot de opleiding is een medische controle door de arbeidsgeneesheer van Cohezio (Externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk - Oostende) nodig. De kosten hiervoor zijn ten laste van de cursist/VDAB. Wij regelen een afspraak voor u. 

Verder studeren?  

Na deze opleiding kan de cursist vrij kiezen om verdere opleiding te volgen tot slager-spekslager. Indien de opleiding slager-spekslager gecombineerd wordt met algemene vorming, kan de cursist een diploma secundair onderwijs behalen via het Tweedekansonderwijs bij cvo Cervo-Go.  Meer info vindt je op deze website bij 'Diploma secundair onderwijs'.

Getuigenis van een cursist

Klik hier voor de getuigenis van oud-cursist slagerij Mathias die aan de slag ging bij Dierendonck. 

Onze partners


Vannieuwenhuyse NV, Colruyt, Delhaize, Meat & More, Renmans, Buurtslagers, Carrefour, Slachthuis Anderlecht, Adro, Bauwens Meat, BVBA Wane, Depuydt NV, Dhagrameat, Dierendonck Butchery, De Beauvoorder, De Kleine Bassin, Dekeyser Ossaer, Dela Fresh, Delavi, Spegelaere, Depover, Buyse Bart, Halal Brahim, Lavameat, Limousin, Markey Vleeshandel, Meco, Nieuwpoorts vleesbedrijf, Planquette, Sint Rita, Slachthuis Torhout, Van Der Steen/Cornelis, Viangro SA, Vleescentrale OS, Vleeswaren Michiels, Vlevia Group, Pure Meat, Westvlees, Wild Vermeersch, Slagerij Maertens, ...

Deze opleiding omvat volgende cursussen
Duur Prijs  
Vleesbewerker - voltijdse dagopleiding met VDAB 480lt € 540 Meer info
Slager-spekslager voltijdse dagopleiding 10 maanden

Slager-spekslager voltijdse dagopleiding 10 maanden

Bij ons leer je het slagersberoep van A tot Z. Daarnaast leer je alle skills om als succesvol traiteur aan de slag te gaan.

Omschrijving

Cvo Cervo-Go wil met haar vakkundige opleidingen slagerij volwassenen scholen tot slagers en verkopers die garant zullen staan voor kwaliteit, vakmanschap en service en die hun klanten zullen verwennen met het lekkerste vlees. Ook de regels op het gebied van veiligheid en hygiëne zijn strenger geworden. Al deze veranderingen zie je dan ook terug in de breedheid en de gevarieerdheid van onze opleiding.
Wij bieden deze opleiding voor al wie zich wil omscholen. We werken samen met de sector. De samenwerking resulteert in een voltijdse dagopleiding van 10 maanden. Na afloop van de opleiding behaalt de cursist een certificaat van cvo Cervo-Go erkend door het departement onderwijs en vorming. Bovendien worden de afgestudeerden door de leerkracht/coördinator van cvo Cervo-Go na de stage toegeleid naar een vaste werkplek. Wie nog geen diploma secundair onderwijs heeft kan de opleiding 'Slager-spekslager' combineren met de opleiding 'Algemene Vorming' en zo het diploma secundair onderwijs (A2) behalen.

Wat doet de slager? Klik hier een filmpje

Je leert:

 • Karkassen en deelstukken van rund, varken en gevolgelte uitbenen
 • Vlees, gevogelte versnijden en bereiden
 • Vlees, gevogelte panklaar maken
 • Vlees en bereidingen presenteren in de toonbank van onze winkel
 • Heerlijke eenvoudige traiteurgerechtjes maken
 • Traiteursspecialiteiten maken
 • Allerlei soorten smaakvolle charcuterie maken
 • Verkopen in onze echte slagerswinkel
 • Vlees aankopen bij de groothandel, controleren bij ontvangst, registereren, de voorraad van de slagerij beheren, ...
Klik hier voor het structuurschema van de opleiding.  


Stage


Er is een stage van 160u voorzien in de opleiding. Je kan je stage doen in een slagerij naar keuze. Wij helpen jou aan een leuke stageplaats waar jij je goed voelt.


Hoe langt duurt de opleiding?


De opleiding duurt 10 maanden, van september tot juni. Je volgt 5 dagen per week in ons opleidingscentrum.  Op woensdag en vrijdag heb je een halve dag opleiding. Op maandag, dinsdag en donderdag heb je een volledige dag opleiding. 


Ben je werkzoekende?

Het inschrijvingsgeld en cursusgeld worden dan betaald door VDAB terwijl je een werkloosheidsuitkering krijgt. 


Ben je niet ingeschreven als werkzoekende?


Dan kijken we samen met jou op welke kortingsmogelijkheden je recht hebt. Hou er rekening mee dat je naast de bedragen voor inschrijvingsgeld en verbruiksgoederen hierboven vermeld ook een basisuitrusting moet aankopen dit om in orde te zijn met de veiligheid- en hygiënenormen. Meer informatie over de basisuitrusting kan je navragen bij de opleidingscoördinator. 


Ben je werknemer in de voedingssector?

Samen met Alimento bekijken we welke tegemoetkoming jij of je werkgever kunnen krijgen voor de opleiding. 


Wil je een diploma secundair onderwijs behalen?Heb je nog geen diploma? Dan kan je de opleiding slager verlengen met een half jaar opleiding aanvullende algemene vorming in contact- of afstandsonderwijs. Daarna behaal je een officiëel diploma secundair onderwijs.


Medische controle


Om toegelaten te worden tot de opleiding is een medische controle door de arbeidsgeneesheer van Cohezio (Externe dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk - Oostende) nodig. De kosten hiervoor zijn ten laste van de cursist/VDAB. Wij regelen een afspraak voor u. 


Getuigenis van een cursist

Klik hier voor de getuigenis van oud-cursist slagerij Mathias die aan de slag ging bij Dierendonck. 

Filmpje over de opleiding


Klik hier om een filmpje over de opleiding te bekijken.

Meer info?


Neem contact op met de opleidingscoördinator, dhr. Sandy Evrard, op het nummer 0475 566 297 of stuur een mailtje naar sandy@cervogo.be 


Onze partners


Vannieuwenhuyse NV, Colruyt, Delhaize, Meat & More, Renmans, Buurtslagers, Carrefour, Slachthuis Anderlecht, Adro, Bauwens Meat, BVBA Wane, Depuydt NV, Dhagrameat, Dierendonck Butchery, De Beauvoorder, De Kleine Bassin, Dekeyser Ossaer, Dela Fresh, Delavi, Spegelaere, Depover, Buyse Bart, Halal Brahim, Lavameat, Limousin, Markey Vleeshandel, Meco, Nieuwpoorts vleesbedrijf, Planquette, Sint Rita, Slachthuis Torhout, Van Der Steen/Cornelis, Viangro SA, Vleescentrale OS, Vleeswaren Michiels, Vlevia Group, Pure Meat, Westvlees, Wild Vermeersch, Slagerij Maertens, ...
Deze opleiding omvat volgende cursussen
Duur Prijs  
Slager-spekslager voltijdse dagopleiding 1000 lt € 600 Meer info
Slager - spekslager - traiteur avondopleiding

Slager - spekslager - traiteur avondopleiding

Gedaan met stierlijke verveling op je bord. We goten het pure authentieke slagersvak in een rasechte opleiding die elke cursist doet watertanden. Onze vakexperts maken van jou een echte butcher zodat je een eigen smakenpalet van vleesproducten zelfstandig leert maken.

Omschrijving

In elke lessenreeks vertrekken we van puur, vers en smaakvol vlees van topkwaliteit van rund, varken, gevogelte, lam, ... Je leert stukken versnijden, bereiden, personaliseren en proeven.
Op het einde van elke les kan je vrijblijvend je eigen producten aankopen in gewenste hoeveelheid aan democratische prijzen. 

Dragen van traiteurhemd verplicht: zelf voorzien of aankopen via de school €35.
Dragen van veiligheidsschoenen verplicht: zelf te voorzien.

De opleiding slager- spekslager bestaat uit 11 modules + stage. De opleiding bedraagt 1000 lestijden. 

Beginnelingen stappen in de module 'Eenvoudige verkoopklare gerechten' in, de reeds gevorderde cursisten volgen de module 'Specialiteiten verkoopklare gerechten'.

Klik hier voor het structuurschema van de volledige opleiding. 

Getuigenis van een cursist

Klik hier voor de getuigenis van oud-cursist slagerij Mathias die aan de slag ging bij Dierendonck. 

Deze opleiding omvat volgende cursussen
Duur Prijs  
Slager - spekslager - traiteur avondopleiding 80lt € 120 Meer info