Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Westhoekambassadeurs willen het volwassenenonderwijs weer op de kaart zetten

cvo MIRAS, cvo Cervo-GO! en Ligo, Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek slaan de handen in elkaar om het levenslang en levensbreed leren te promoten in de Westhoek. Elk centrum stelde een medewerker aan als ambassadeur voor het volwassenenonderwijs in de Westhoek.

Levenslang en levensbreed leren betekent dat we heel ons leven blijven bijleren voor ons werk, om onze basisvaardigheden te verbeteren of gewoon uit interesse.

De Westhoek kent een lage deelname aan het levenslang leren in vergelijking met de rest van West-Vlaanderen en Vlaanderen. Het landelijke karakter  en de jarenlange mobiliteitsproblematiek van de Westhoek is nadelig voor het levenslang leren in de regio. In vergelijking met Vlaanderen wonen er minder mensen in de Westhoek per km², eveneens zijn er gemiddeld meer ouderen en laaggeschoolden in de Westhoek dan in Vlaanderen.  Naast inwoners-kenmerken blijf de mobiliteitsproblematiek, met een slecht uitgebouwd openbaar vervoersnetwerk, een oud zeer.Tot slot merken we dat verschillende diensten wegtrekken uit de regio en zich centraliseren in grotere steden. Deze factoren zorgen ervoor dat zowel het opleidingsaanbod als de deelname eraan sterk afneemt, aldus Westhoekambassadeur Alexander Rosseel (cvo Cervo-GO!).

We willen inwoners en werknemers opnieuw motiveren om bij te leren. Dit doen we door op pad te gaan in de Westhoek. We zijn als het ware onafhankelijke vertegenwoordigers van de drie centra in de Westhoek. We zijn ambassadeurs van het levenslang leren. Het is de bedoeling dat we het levenslang leren in de Westhoek opnieuw een boost geven, zegt Karen Godderis-Coene (Westhoekambassadeur van cvo MIRAS).

We nemen actief contact op met de lokale besturen en bedrijven in de regio. Enerzijds willen we de mogelijkheden van het volwassenenonderwijs voorstellen. Anderzijds willen we ook inspelen op leernoden- en vragen, zegt Brecht Carette, Westhoekambassadeur (Ligo). Hierdoor proberen we ons opleidingsaanbod uit te breiden en af te stemmen op wat nodig is. Tot slot hopen we door dit project de deelname aan het levenslang en levensbreed leren te verhogen.