Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Aantal volwassenen die opleiding volgen ligt pak lager in Westhoek

Het aantal volwassenen die in de regio Westhoek in West-Vlaanderen een opleiding volgen ligt zeer laag tegenover het percentage in Vlaanderen en Europa. Dat blijkt uit cijfers die de provincie West-Vlaanderen dinsdag bekendmaakte. Ook het aanbod van volwassenenonderwijs in de regio is sterk gedaald. De provincie wil daarom acties op poten zetten om levenslang leren in de regio te stimuleren.

De Westhoek is de dunst bevolkte regio van de provincie West-Vlaanderen. Het aantal volwassenen die er een opleiding volgen ligt laag. Slechts 8,8 procent van de inwoners tussen 20 en 64 jaar volgt er een opleiding. In West-Vlaanderen is dat gemiddeld 10,5 procent, in Vlaanderen 11,9 procent en in Europa zelfs 15 procent.

Bovendien is er ook een sterke daling van het aanbod aan volwassenenonderwijs. "De streek dreigt zo in een vicieuze cirkel te belanden. Minder deelnemers betekent minder middelen om opleidingen te organiseren en minder opleidingen leiden op hun beurt tot nog minder deelnemers", zegt de gedeputeerde voor Economie en Streekontwikkeling Jean de Bethune. 

Daarom zal de Westhoek via 'Westhoekpunt' een satellietenmodel uitbouwen. Dat model wordt door het HIVA-Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving naar voor geschoven als een belangrijke oplossing om het aanbod en de deelname aan levenslang leren in de regio te stimuleren en opnieuw te doen toenemen. "We zullen samenwerken met een divers netwerk aan partners. Er wordt aan de slag gegaan met lokale leernoden via innovatieve leervormen en daarbij staat het aanwakkeren van leergoesting centraal", zegt de Bethune. Met het project wordt er ingezet op een ruime doelgroep. "We mikken op de burger in het algemeen, maar ook de lokale bedrijfswereld zal ondersteund worden met bedrijfsgerichte leertrajecten en er is aandacht voor kwetsbare doelgroepen met meer ondersteuning op maat."

Om het stallietenmodel uit te bouwen en acties op poten te zetten, voorziet de provincie een budget van 750.000 euro.

BRON: Brussel 22/11 17:33 (BELGA)