Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Cervo, Atheneum en Duo verbonden in gloednieuw traininglab lassen en metaalbewerking in Nieuwpoort

Het centrum voor volwassenenonderwijs CVO Cervo-GO!, GO! atheneum Nieuwpoort en GO! Duo, ruilden hun oude lasatelier op de campus in voor een gloednieuwe intergenerationeel traininglab lassen en metaal.  De drie scholen sloegen de handen in elkaar vanuit een gedeelde visie op duaal en intergenerationeel leren, geruggensteund door GO! Scholengroep Inspira, Provincie West-Vlaanderen en VDAB. 

"Digitalisering en automatisering doen jobinhouden in sneltempo veranderen en competenties in sneltempo verouderen. Opleidingsactoren zijn vaak niet voldoende uitgerust om de gevraagde digitale en technische skills te kunnen aanleren. Het gevolg is een grote skills mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In combinatie met de arbeidsmarktkrapte, maakt dit dat bedrijven het steeds moeilijker hebben om mensen met het juiste profiel te vinden en technologische innovaties op de werkvloer door te voeren. Valorisatie van technologische en digitale innovaties is nochtans cruciaal voor duurzame economische groei en werkgelegenheid.

Samen met het GO!, de VDAB, de Provincie, GO! Scholengroep Inspira, regionale bedrijven en hun sectoren willen we deze negatieve spiraal doorbreken en de basis leggen voor een kwalitatief en vraaggericht opleidingsaanbod. 

Met het nieuwe intergenerationele lasatelier onderscheiden wij ons door een directe koppeling te maken tussen opleiding en arbeidsmarkt. 

Wat cursisten en leerlingen moeten kennen op de werkvloer moeten ze degelijk aangeleerd krijgen in de opleiding en dat kan alleen in een authentieke en actuele leeromgeving.", zegt directeur Evelyne De Spriet CVO Cervo-GO!

Mede dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, de VDAB en het project Upskill van de POM West-Vlaanderen werd er grondig geïnvesteerd in moderne lasapparatuur. Deze investering was dan ook van cruciaal belang om aansluiting te vinden met het werkveld. De POM investeerde in 13 multifunctionele lastoestellen, een hydraulische pons, halfautomatische bandzaag, hydraulische guillotineschaar, kolomboor, enz … 

Daarnaast investeerden de scholen en hun scholengroep in de nodige verbouwingen voor het nieuwe lasatelier. 

"Gecertificeerd lassen wordt steeds belangrijker in Europa. De kwaliteitseisen voor lassen worden vastgelegd in normen. Naast het aanbieden van nieuwe opleidingen en het uitreiken van diploma’s en onderwijscertificaten, werken we ook aan de mogelijkheid om de lasvaardigheden van onze cursisten en leerlingen te laten testen volgens de Europese norm EN ISO 9606-1. Door de test af te leggen kunnen zij bovenop hun onderwijskwalificatie een officieel lascertificaat behalen. Hierdoor zullen onze leerlingen en cursisten nog een extra attest in handen hebben, bovenop hun onderwijskwalificatie, om aan de slag te gaan op de werkvloer", zegt Jurgen Goderis, directeur van het Atheneum.

“Onze leerlingen zijn oprecht trots op hun nieuwe lasatelier. Ze maakten ook heel wat zelf: tafels, laswanden, oplooprammen, ze installeerden de nieuwe lasgordijnen, enz. De totstandkoming van het atelier past ook in een breder project van onze school, want de bouwwerken werden uitgevoerd door leerlingen uit onze bouwafdeling”, zegt Dave Vandevelde, leerkracht van het Atheneum.

Zowel de scholengroep, het CVO als het atheneum gingen nog een stapje verder en voorzien ook nog in de aankoop van een CNC-gestuurde plooibank. In het kader van Edusprong kon het CVO ook hiervoor een deel subsidie ontvangen. 

“Ik raad echt iedereen aan om zich in te schrijven op deze school. Je leert er hoe het er echt aan toe gaat op de werkvloer. Daarnaast zijn we echt trots op ons nieuw lasatelier, dat we met de hulp van de leerkrachten, helemaal zelf mogen geven hebben”, zegt een leerling van het Atheneum. 

Ben je op zoek naar een ideale school voor een lasopleiding? Heb je zin om samen te werken?  Aarzel niet om ons te contacteren of kom langs. 


Campus Nieuwpoort, Arsenaalstraat 20, 058 23 33 50.