Op zoek naar een opleiding of naar informatie? Geef hier je zoekterm in.

Training voor digitaal veerkrachtige leerkrachten

Digitale didactiek@home

Digitale didactiek@home

Deze cursus gaat volledig door in afstandsonderwijs via Google Classroom. 

De digisprong zorgt ervoor dat meer en meer leerkrachten digitale hulpmiddelen kunnen inschakelen om het leren bij hun leerlingen of cursisten te bevorderen.

Deze nieuwe mogelijkheden brengen natuurlijk ook heel wat vragen met zich mee: “Welke tools kan ik best gebruiken?”, “Hoe kan ik mijn leerlingen/cursisten motiveren voor dat digitaal onderwijs?”, “Hoe zorg ik ervoor dat de digitale hulpmiddelen een meerwaarde zijn voor het leerproces?”, …

In de cursus digitale didactiek vind je een antwoord op deze en andere vragen.

In deze cursus zullen een heleboel praktische tips te vinden zijn rond het ontwerpen van lesmateriaal, het opbouwen van een online cursus en het coachen van je cursisten of leerlingen. Let op: deze cursus leert je niet hoe je een bookwidgetsquiz of een uitlegfilmpje moet maken (daarvoor is er de cursus Google Classroom voor onderwijsprofessionals) maar leert je vooral welke tool je voor welk doel moet kiezen!

Daarnaast krijgen jullie ook een theoretisch kader dat jullie zal helpen om de juiste keuzes te maken zodat cursisten/leerlingen niet afhaken en gemotiveerd blijven.

Onder het motto: “teach what you preach” is de cursus digitale didactiek helemaal volgens de didactische principes van het online leren opgebouwd. Daarin staat keuzevrijheid centraal, dat zal je meteen merken wanneer je de spelregels voor deze cursus doorneemt. Belangrijk hierbij is dat jullie kunnen shoppen in welke thema’s je wel/niet wil doornemen. Alleen wie een certificaat van de navorming wil behalen (en voortaan door het leven wil gaan als expert digitale didactiek) moet alle thema’s doornemen en de bijhorende evaluaties afwerken.

Deze thema’s komen aan bod en zijn gericht op leerkrachten die leren in de klas willen ondersteunen met behulp van digitale hulpmiddelen:

  • Een theoretisch kader voor online onderwijs en motiveren van leerlingen/cursisten
  • Lesmateriaal ontwerpen (welke tool kies ik voor welk doel)
  • E-coachen (hoe begeleid ik leerlingen in die online wereld)
  • Samenwerking tussen leerlingen faciliteren (samenwerking mogelijk maken en begeleiden)
  • Zelfzorg (tips om werkdruk te verminderen)

Leerkrachten die een vak volledig in afstandsonderwijs willen geven, vinden wat extra uitleg in deze thema’s:

  • Een online cursus starten (tips om met de leerlingen meteen een goede start te nemen)
  • Een online cursus afronden (je cursus evalueren)
Je kan instappen tot eind februari! 

De officiële benaming van deze module is 'Educatieve content ontwikkelen'.Leerkrachten aan het woord

"Een aantal jaren geleden startten we in het Tweedekansonderwijs halsoverkop met de uitwerking van onze opleiding in afstandsonderwijs. Met de beste bedoelingen, maar zonder veel theoretische ondersteuning, ontwikkelden we aan de lopende band materiaal.

En toen was er de cursus ‘digitale didactiek’… We leerden hoe we cursisten nog beter kunnen ondersteunen en coachen, we kwamen te weten hoe we gericht kunnen differentiëren, we werden geïntroduceerd in de wondere wereld van alle vormen feed, we maakten kennis met ontzettend veel handige tools en we kregen allerlei tips om in de digitale klas als leerkracht toch ook aan zelfzorg te doen!

Aan iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de ontwikkeling van afstandsonderwijs, hier wat nuttige feed forward: volg de cursus ‘digitale didactiek’!" Imke Van Laar leerkracht algemene vorming, Tweedekansonderwijs

"Ik was al een tijd op zoek naar een manier om digitale hulpmiddelen efficiënt in te zetten ter ondersteuning van mijn praktijklessen. Een vak of ambacht aanleren, vraagt vooral vaardigheidstraining.

Dankzij deze cursus kon ik binnen het digitale aanbod mijn eigen lesstijl vinden en coherent verder ontwikkelen. Op mijn eigen tempo, in afstand, te kunnen bijscholen, maakte het voor mij haalbaar dit te combineren met mijn andere activiteiten. De begeleiding en aanmoedigende feed heeft me zeker geholpen om de cursus volledig af te werken binnen de tijdspanne die ik voor mezelf had vooropgesteld.

Zeker een aanrader voor iedereen die praktijklessen geeft en wil differentiëren!" Kathleen Deboutte, leerkracht mode 

"De cursus digitale didactiek heeft me er toe aangezet om het online lesmateriaal dat ik reeds ontwikkeld had met andere ogen te bekijken. Ik heb er heel wat nuttige tips-and-tricks en handige tools en programma’s leren kennen om mijn lessen nog gevarieerder en boeiender te maken. Het heeft me geholpen om de ‘zwaktes’ in mijn leerpaden te vinden en me ook geleerd hoe ik deze werkpunten kon verbeteren. Ook ben ik dankzij de opleiding nog meer overtuigd van hoe belangrijk het is om goede en gerichte feedback en feedforward te geven aan de cursisten. Een absolute aanrader dus!" Leen Schepens, leerkracht algemene vorming, Tweedekansonderwijs  

 

Deze opleiding omvat:
Duur opleiding 60 lt
Prijs € 90
Cursusmateriaal- en/of ondersteunend lesmateriaal € 5
Opleidingscheques Ja
Lesdata
Vestiging Dag Tijdstip Van Tot Lokaal Afstandsonderwijs Meer info Inschrijven

11/09/2023
instappen tot
24/02/2024

1/06/2024 ja Wachtlijst